Kanaal

Kanaalke Houthalen

Het Kanaalke is een domein in Heusden-Zolder (Limburg, BE) met twee verschillende viswaters, Kanaalke 1 en Kanaalke 2.

Kanaalke 1 heeft een uitzonderlijk groot bestand van meer dan 400 karpers met hieronder een twintigtal vissen boven 15kg en enkele toppers tot 24kg.
Kanaalke 1 heeft 4 stekken voor 2 personen en biedt plaats aan maximum 8 vissers.

Kanaalke 1 is ongeveer 380m lang en 50m breed, met een diepte van maximum 2,70meter. Aan de ingang van het terrein is een goed ingerichte unit voorzien met douche, toilet en een kleine keuken met koelkasten en diepvriezer. Deze is voor iedereen beschikbaar.
Op het terrein zijn er fietsen voorzien om je te verplaatsen naar de sanitaire unit.
Op elke stek is er een schepnet, onthaakmat, weegzak en een roeiboot met roeispaan inbegrepen.
Indien gewenst kan er een elektromotor + batterij of voerboot ter plaatse gehuurd worden.

" Kanaalke 1 "
Kanaalke 1 heeft 4 stekken voor telkens 2 vissers. Alle stekken zijn met de wagen bereikbaar en je kan dus zowel met de tent of vanuit de bus vissen. Per stek mag je met 4 hengels vissen in totaal.
Op Kanaalke 1 zit een zeer groot bestand aan karpers waarvan de meesten tussen 6 en 12kg wegen. Er zwemmen echter eveneens een twintigtal 15kg+ vissen en een paar toppers tot 24kg.

" De historiek "
Het Kanaalke kende zijn oorsprong in de tijd van de Limburgse mijnen. Het mijnterrein van Houthalen-Helchteren startte met ontginning in 1927 en Het Kanaalke werd toen uitgegraven door de mijnwerkers. Het Kanaalke voorzag de mijnschachten van koelwater voor de machinerie en de mijnwerkers van douche water. Na de sluiting van de mijn in Houthalen werd het Kanaalke een viswater dat jarenlang werd bevist door de lokale bevolking en verenigingen.

In de loop der jaren raakte het domein helemaal verkommerd en bleven uiteindelijk ook de vissers weg. Het bestand werd weggevist en Het Kanaalke kwam in de vergeethoek terecht, tot spijt van de vele lokale vissers.

Er is door Gills & Scales dan ook enorm hard gewerkt om alles weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, zowel op de oevers als in het water. Omgevallen bomen, obstakels en bergen stort afval werden geruimd, stekken werden opnieuw aangelegd en het bestand werd opnieuw aangevuld met heel wat mooie karpers.