Centrum-Zuid

Centrum - Zuid

Nieuw cleantech bedrijfsgebouw LAB2FAB opent deuren woensdag, 10 oktober 2018

Op het voormalige mijnterrein van Houthalen-Helchteren is gisteren Lab2Fab geopend. Jonge bedrijven binnen de cleantechsector kunnen er voortaan naar hartenlust experimenteren en testen. De cleantechcampus krijgt zo een sterke en belangrijke accelerator voor nieuwe kennis en technologie waarmee nieuwe bedrijfsinvesteringen en werkgelegenheid gecreëerd kan worden. Voor de bouw van het testcentrum kon GreenVille nv rekenen op steun uit het Europese Fonds voor

Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 230.900 euro van de provincie Limburg. Met de komst van GreenVille en de inplanting van de incubator voor cleantechbedrijven, werd in Houthalen-Helchteren een unieke setting gecreëerd om co-creatietrajecten rond hernieuwbare energie, hernieuwbare materialen maar ook naar de interactie tussen beiden op te zetten.

Hoe langer hoe meer groeide de behoefte aan kantoorruimte maar ook aan labo- en productieruimtes om de nieuwe technologieën te testen. De nieuwe test- en experimenteerruimte met een totale oppervlakte van 2.000 m² en een totale kostprijs van 4,4 miljoen euro moet daar een antwoord op bieden 2.000 m² om te testen en te experimenteren.

De nieuwbouw omvat diverse technische units die naar eigen wensen en behoeften kunnen worden ingedeeld. Dankzij de modernste technieken die in het gebouw geïntegreerd zijn en de flexibele indeling, kunnen jonge bedrijven hun ambities en mogelijkheden nog beter afstemmen op de vraag van de markt.
Om Lab2Fab nog sterker in de dynamische en stimulerende omgeving te verankeren, is naast de nieuwbouw ook erg gespecialiseerde hightechapparatuur voorzien die niet of zeer beperkt in Vlaanderen aanwezig is. Deze machines worden ter beschikking gesteld aan cleantechbedrijven die zich hier zullen vestigen, maar ook van kennisinstellingen in het kader van open innovatie.

Voor de realisatie van dit testlab kon GreenVille nv aankloppen bij Europa en de provincie Limburg. Europa investeerde via het programma EFRO Vlaanderen maar liefst 1,4 miljoen euro en de provincie zorgde voor een aanvullende cofinanciering.
De nieuwe huisvesting zal in sterke mate bijdragen aan de uitbouw van de innovatiecluster rond circulaire economie dat een handelsmerk voor Houthalen-Helchteren, Limburg en Vlaanderen kan worden.