Schapenhouder

Schapenherder

De meeste schapen krijgen een scheerbeurt in mei of juni. Omdat de zomerperiode in aantocht is, maar ook omdat het scheren dan gemakkelijker is. ... Wanneer er veel maden op een schaap zitten, kan het dier binnen een week sterven. Om dit te voorkomen worden ze al in februari of maart geschoren.

Schapenhouder

Ga je schapen houden, dan heb je een stuk grond nodig: 1 ha is genoeg voor 10 tot 15 schapen. Meer grond is aan te bevelen omdat de schapen dan geregeld verweid kunnen worden. Dit is van belang om besmetting met wormen tegen te gaan. Je kunt dan ook je eigen hooi winnen. Kleinere rassen, zoals de Ouessantschapen, kunnen met minder grond toe, hoewel het ook voor deze schapen nodig is om ze geregeld een ''verse'' wei te geven. Wie grond bij huis heeft, kan daar een eenvoudig stalletje bouwen. Schapen hebben namelijk wel beschutting nodig, tegen zon, regen en harde wind. Zeker als ze lammeren hebben. Ook is het handig als je ze in geval van ziekte op stal kunt zetten.

Schapenhouder

Wat je nog niet wist over schapen scheren

Waarom worden schapen geschoren? Omdat ze anders te warm hebben! Einde verhaal, denk je dan. Toch valt er meer te vertellen over waarom schapen worden geschoren.  

Een klein stukje geschiedenis 

Zo’n 1.500 jaar voor Christus begon de eerste ‘wolindustrie’ in Europa. Deze bevond zich vooral in de Deense moerasgebieden. Omdat er in die tijd nog geen scharen bestonden, zou men de wol met de hand hebben geplukt. Vanaf de IJzertijd werden er scharen gebruikt om de wol van de schapen te knippen. In de 8ste eeuw was wol één van de belangrijkste grondstoffen. Er werd namelijk handelgedreven met de Vikingen, die wol gebruikten om zeildoeken te vervaardigen. Het houden van schapen op een afgebakend gebied dateert van de late Middeleeuwen.  

Lanoline 

Schapenwol bevat van nature veel vet dat wolvet of lanoline wordt genoemd. Dit vet zorgt ervoor dat het schaap beschermd wordt tegen de kou. Wolvet wordt uit wol gewonnen door wol te wassen en het spoelwater te laten verdampen.Lanoline kom je soms tegen in zalven en in crèmes, omdat dit goed doordringt in de bovenste huidlaag.  

Myiasis 

Ook wel vliegenlarveziekte of huidmandenziekte genoemd, is een aandoening die bij verschillende diersoorten kan voorkomen. De ziekte wordt veroorzaakt door de larven van de blauwgroene bromvlieg en deze vlieg is overwegend actief in de maanden april tot en met oktober. Door het scheren, is een schaap voor een bepaalde periode beschermd tegen myiasis. Voor de gezondheid van het schaap, is het ook aangeraden het dier preventief te behandelen voor deze ziekte. Sommigen kiezen ervoor om hun schapen in de februari of maart te laten scheren, ter preventie van myiasis. 

Scheren voor de zomer

Schapen krijgen meestal een scheerbeurt in mei of juni, omdat de zomerperiode dan dichterbij komt. Bij warmer weer gaat het scheren van de wol gemakkelijker, omdat het vet tussen de wol vloeibaarder is.  

Geen wol inzameling in juli

Geschreven op 27 mei 2020. - Nieuws, SchapenhoudersGeschreven op 27 mei 2020. - Nieuws, Schapenhouders Heel wat van onze leden schapenhouders brengen elk jaar in juli de wol van hun schapen naar het verzamelpunt in hun provincie. Vandaag is het omwille van de coronamaatregelen nog niet duidelijk of we in juli dergelijke inzamelmomenten mogen organiseren. Daarenboven is de prijs die je voor je wol krijgt historisch laag. Dat is wellicht de reden waarom scheerders vandaag de wol ook niet meer willen meenemen. We hebben daarom besloten om in juli geen inzamelmomenten te organiseren. Het idee leeft om de inzameling uit te stellen tot het najaar, onder de voorwaarden dat het mag en dat de prijs beter is. We komen hier op terug in onze nieuwsbrieven van juni en september.

Schapenhouder